Svimmelhet og krystallsyke

Svimmelhet er et vanlig symptom. Det er estimert at mellom 11-23% av befolkningen plages av en eller annen form for svimmelhet til enhver tid. Svimmelhet oppstår når balansesystemet vårt i kroppen ikke fungerer normalt. Det er i hovedsak 4 sensorområder i kroppen som betyr mye for vår balanse, og det er øynene, indre øret, sensororganer i muskler og ledd, og til dels hørsel. Informasjon fra disse områdene prosesseres i hjernestammen og gjennom forbindelser til lillehjernen og hjernebarken oppnår vi det som vi tar for gitt, nemlig balanse.

Dersom det oppstår en skade eller feilinformasjon fra ett av disse områdene, eller inne i hjernen, så opplever vi svimmelhet eller ubalanse.

Svimmelhet kan oppleves som at en selv eller omgivelsene snurrer og at man mister kontroll over hvor en er. Det kan også være en følelse av gyngende grunn eller omgivelser, som eks å være på en båt. Noen har problemer med balansen og kjenner på problemer spesielt når de beveger på seg eller går. For andre kan det være en følelse av å skulle svime av.

Årsaken til svimmelhet kan være mange. Det er sjeldent alvorlige årsaker til svimmelhet, og i de fleste tilfeller vil grundige undersøkelser finne riktig årsak til svimmelheten. Når man har riktig årsak og diagnose kan man også finne egnet tiltak og behandling.

Ved Sentrumklinikken har vi behandler med videreutdannelse innen utredning og behandling av svimmelhet. Vi bruker blant annet briller med videokamera for å undersøke hva som er underliggende årsak.

Krystallsyke

Krystallsyke er en av de vanligste årsakene til svimmelhet. Det skyldes små otolitter, kalt krystaller, som «forviller seg» fra et område de skal befinne seg, til et område, en kanal, hvor de ikke skal befinne seg. Når de roter seg inn i en av kanalene skaper de «feilsignaler» til hjernen, som oppfatter dette som svimmelhet. Det er helt ufarlig men kan oppleves skremmende og er ofte ganske hemmende for hverdagslige aktivieter.

Den kjennetegnes ofte av en svimmelhet som oppstår plutselig, ofte startet ved en bevegelse eller endring av posisjon. Det er ofte en kraftig roterende svimmelhet som kan være skremmende for mange. Dette «anfallet» går ofte fort over, etter kun få sekunder til minutter. Men det er vanlige med nye hyppige anfall når hodet eller kroppen utfører bevegelser. Noen ganger er det tydelig til hvilken side som fremprovoserer svimmelheten, men dette er ikke alltid enkelt for pasienten å vite.

Noen tilfeller opptrer litt annerledes enn dette og det er viktig med en grundig undersøkelse, helst med kamera på øynene, for å kunne med sikkerhet konstatere diagnosen, og vel så viktig, finne hvilken kanal som er påvirket. Slik vet man hva som er best behandling for enkelt krystallsyke.

Virus på balansenerven

Vestibulær nevritt oppstår når virus eller lignende skaper en betennelse på balansenerven. Dette fører til en svimmelhet som oppstår relativt raskt, som er kraftig, og som er mer eller mindre konstant. Denne vil vanligvis avta etter 2-4 første dagene og over 2-4 uker forsvinne helt. Det vil være hensiktsmessig å få resept på prednisolon innen den første uken, for å unngå senskader etterpå. Utover dette er det lite man behøver å gjøre utover å legge hverdagen til rette for å komme seg igjennom svimmelheten. Spesielt de første 2-4 dagene vil man kunne oppleve at det er vanskelig å fungere normalt og muligens er sykemelding og hvile nødvendig.

Det finnes flere tester som, sammen med historikken, kan med stor sannsynlighet konstatere om man har vestibulær nevritt. Dersom du er i tvil eller om svimmelheten din har pågått lengre enn det som er normalt, så kan man booke time og få en grundig undersøkelse for å se om det muligens er en annen årsak til svimmelheten.

Nakkerelatert svimmelhet

Cervicogen svimmelhet kalles diagnosen dersom svimmelhet oppstår pga spenninger eller stivhet i nakken. Dette er en vanligere diagnose enn mange tror, og nakkerelatert svimmelhet blir ofte feildiagnosert som krystallsyke eller virus på balansenerven. Cervikogen svimmelhet oppleves oftere som en gyngende følelse, som å være på en båt. Andre beskriver det som å føle at man går rundt og er «full». Det er en svimmelhet som varer i lengre perioder av gangen, av og til mer eller mindre hele tiden.

Noen har samtidig en stiv og vond nakke, men det er ikke alltid tilfelle. For noen har de ikke hatt noen symptomer fra nakken utover at de har fått en svimmelhet.

Behandling av nakken gir meget gode resultater for denne diagnosen. For å komme frem til diagnosen er det viktig å gjøre en full undersøkelse, der de andre potensielle årsakene også blir undersøkt for, før man lander evt på denne diagnosen.

Menieres sykdom

Menieres er en sykdomstilstand hvor væskebalansen i indre øret er forstyrret, som vil kunne føre til svimmelhet. Ofte følger symptomer som nedsatt hørsel og øresus på en side. Denne tilstanden vil kunne respondere godt på noen medisiner.

Labyrintitt

Labyrintitt er betennelse i hele indre øret. Dette er en tilstand som bør gis riktig oppfølging tidlig for å unngå skader på indre øret. Her vil ofte akutt svimmelhet oppstå sammen med nedsatt eller tap av hørsel, og øresus. Dersom du opplever dette sammen med mulig sykdomsforløp eller generell sykdomsfølelse er det viktig å ta kontakt med helsepersonell. Spør oss dersom du er usikker.

Sjeldnere tilstander

Det finnes andre, mer sjeldne årsaker. De viktigste å få plukket opp tidlig er hjerneblødning eller blodpropp på hjernen, eller tumor. Dette er sjeldent og svimmelhet som symptom kommer som regel ikke alene. Multippel sklerose er også en sykdom som kan ha svimmelhet som et tidlig symptom, men ofte sammen med andre symptomer.

Vi undersøker alltid først for disse mulige tilstandene gjennom en grundig historikk, og en undersøkelse av blant annet det nevrologiske systemet. Dersom vi er i tvil henvises du videre til nevrolog. I de aller fleste tilfellene, 99-99,5%, er det ingen farlig årsak til svimmelheten!