Akupunktur i Kristiansand

Akupunktur gjenoppretter balanse i kroppen.

Akupunktur er en del av den tradisjonelle kinesiske medisin. Den har sine røtter langt tilbake i gamle Østen. Akupunktøren så på kroppen og mennesket som en helhet hvor alle organer er bundet sammen gjennom et komplekst nettverk av energibaner, såkalte meridianer. I vestlig medisin kan disse meridianbanene sammenlignes med nettverket av blodårer, nervebaner og muskelfascia. På disse banene finner vi de ulike akupunkturpunktene som benyttes i behandling.

Sykdommer og smertetilstander kan skyldes en ubalanse i kroppen. Ved å stimulere med tynne nåler i bestemte akupunkturpunkter kan akupunktøren gjenopprette balansen i kroppen.

Bestill time til Akupunktur

 

Hva brukes akupunktur for?

Vanlige tilstander pasienter oppsøker akupunktør for er blant annet ryggsmerter, nakkesmerter, muskel- og leddplager, hodepine, migrene, andre smertetilstander, allergier, hudlidelser, fordøyelsesproblemer, urinveislidelser, bihuleproblemer, søvnproblemer, gynekologiske plager, nedsatt immunforsvar samt andre plager.

Gjør akupunkturbehandling vondt?

I motsetning til hva mange tror og frykter er klassisk akupunktur ikke en smertefull behandling. Behandleren har alltid fokus på å gjøre behandlingen så behagelig som mulig for pasienten. Akupunktøren bruker svært tynne nåler av høy kvalitet. Ved innstikket kan man oppleve noe som man i østlig medisin kalles De Qi. Dette er minimalt med smerte og er en indikasjon på at behandleren har truffet ønsket område og dybde. Dette varer ofte i noen sekunder og avtar deretter. Utover denne korte perioden etter innstikket er behandlingen stort sett alltid smertefri. Normalt sett vil pasienten slappe godt av under behandlingen, som vanligvis har en varighet mellom 20-30 minutter.

Utdannelse

For å få praktisere som akupunktør under godkjennelse av Akupunkturforeningen må behandleren ha gjennomført et 3-årig bachelorstudie ved Norges Helsehøyskole Institutt for Akupunktur. I tillegg må medlemmer av Akupunkturforeningen gjennomføre ett år med fordypning i vestlig medisin. Akupunkturbehandlere ved Sentrumklinikken har denne nødvendige kompetansen og er medlem av Akupunkturforeningen.

Hva gjør akupunktøren?

Hos akupunktøren vil du første gang ha en grundig samtale hvor dere sammen går igjennom plagen eller sykdommen man ønsker hjelp for. Akupunktøren utfører deretter en del tester for å få et innblikk i hva pasienten feiler og hva som er riktig fremgangsmåte i behandlingen. Plager, smertetilstander og sykdom har ofte visse symptomer og kjennetegn og ved å kartlegge disse vil akupunktøren kunne fastslå mest sannsynlig årsak til plagene. En viktig del av akupunktørens arbeid er også å komme med råd og veiledning mellom behandlingene for riktig kosthold og aktivitet. Dette gjøres for å best mulig legge til rette for en effektiv akupunkturbehandling.

Behandlingen

Akupunktøren benytter akupunkturnåler som sitt hovedverktøy under sin behandling, men benytter også elektroakupunktur, kopping, moxa, triggerpunktbehandling og Tui Na massasje når det er behov for det. Nålene som benyttes under behandling er tynne, sterile engangsnåler som settes i nøyaktig oppmålte punkter på kroppen. Nålene blir deretter enten manipulert av behandleren eller står helt i ro, avhengig av hva man ønsker å oppnå. Det finnes over 400 ulike akupunkturpunkter som benyttes ved tradisjonell akupunktur. Antall nåler som brukes under behandling varierer, men normalt sett vil det være fra 4 til 16 nåler.

Hvordan virker akupunktur?

Akupunkturens smertedempende effekt er godt dokumentert, ved den såkalte spinale og thalamiske portteori og ved at akupunktur stimulerer egenproduksjon av bl.a. endorfiner (kroppens eget "morfin"). Andre stoffer som blir frigjort, eksempelvis serotonin, forklarer noe av den positive effekten akupuntur kan ha på pasienters psykiske tilstand. Forskning har også avdekket hvordan akupunktur stimulerer dannelsen av stoffer lokalt som virker utvidende på blodårene og dermed bedrer perifer blodsirkulasjon. Slik blir gjennomblødningen i muskulaturen bedret og akupunktur virker derfor også muskelavslappende.

Lurer du på om akupunktur vil kunne hjelpe deg er det mulig å ta kontakt med klinikken og få snakke med en av våre behandlere.