Hva er Ryggsmerter?
Ryggsmerter er den vanligste plagen i nerve-muskel-skjelettapparatet og samfunnets dyreste enkeltlidelse.

Akutt vondt i ryggen, også kalt Lumbago, er en smertefull, men sjeldent en farlig tilstand. Mange blir raskt bedre, men tilbakefall er desverre vanlig. Enkelte ganger forverres tilstanden til isjias, eller utvikler seg til en kronisk tilstand med gjentatte tilbakefall eller vedvarende smerter (kronisk lumbago).

Kiropraktoren er spesialist i å diagnosere og behandle plager og smerter i ryggen. Internasjonale studier viser at behandling hos kiropraktor er en trygg og effektiv måte å bli kvitt smerter og andre symptomer på.

Vanlige symptomer
– Kan oppstå akutt eller gradvis
– Smertefull og tisv korsrygg, verst om morgenen og ved sitting
– «Kom igang» smerter etter langvarig ro
– Ryggskjevhet kan forekomme
– En følelse av at ryggen eller bena svikter
– Smerter ned i hofte og ben

Årsaker
Årsakene til akutte ryggsmerter er mange og sammensatte. Den vanligste årsaken er sammentrekning i dyp leddmuskulatur som gjør at leddet(ene) ikke beveger seg normalt, og smerter oppstår. Smerter kan også komme fra muskelknuter og spenninger i den ytre muskulaturen i og omkring smerteområdet. Forebygging er veldig viktig, dessuten bør man komme raskt i behandling ved ryggsmerter. Undersøkelser viser at jo raskere du kommer tilbake i bevegelse, desto raskere blir du smertefri.

Behandling
Behandling hos kiropraktor er trygt og effektivt. Målet er å redusere smerte gjennom å øke bevegeligheten i ryggleddene og få tilbake normal funksjon i bevegelsesapparatet og nervesystemet. Hovedsaklig undersøker kiropraktoren funksjonen og tilstedeværelsen av smerte og feilfunksjon i ledd, muskler, bindevev og nervesystem. I tillegg undersøker kiropraktoren om det kan være andre årsaker til ryggsmerter, som aktiviteter med gjentatt feilbelastning, lite fysisk aktivitet eller psykiske belastninger eller mistrivsel. Etter endt behandling, når pasienten har bedret funksjon og er smertefri, gis øvelser for å styrke ryggen og bevare dens bevegelighet for å forebygge mot fremtidige tilbakefall. Behandling inkluderer:

Kiropraktisk behandling
– Spesifikk leddbehandling
– Tøyninger
– Muskulære teknikker
– Nevrologiske teknikker
– Stabiliserende trening
– Øvelser, Råd og veiledning

Dette kan du selv gjøre
Ved akutte ryggsmerter vil kuldepakning på smerteområdet i en halvtime av gangen kunne være effektivt i å dempe betennelsen og få ned smertene. Veksling mellom avlastning og bevegelse kan også være med på å øke bevegeligheten i ryggen. Ved vedvarende smerter utover et par dager anbefales det å oppsøke kiropraktor for undersøkelse og behandling av ryggen. Når du ikke kan gå på jobb på grunn av ryggsmerter kan kiropraktoren gi sykemelding når det er nødvendig.

Kiropraktisk behandling av akutte og kroniske ryggsmerter er veldokumentert trygt og effektivt.