Hva er Nakkesmerter?
Nær halvparten av alle kiropraktorens pasienter oppsøker hjelp for ulike nakkeproblemer.
Nakkens funksjoner er mange og kompliserte. Bevegelsene i nakken består av et intrikat samspill mellom ledd, følsom og dyp muskulatur, samt store deler av nervesystemet. Vi er helt avhengige av at dette samspillet fungerer optimalt for å holde balansen, utføre presise bevegelser og orientere oss etter sanseinntrykk fra syn og hørsel.

En feilfunksjon i nakken, som et låst ledd eller stram nakkemuskulatur, vil kunne påvirke en eller flere av disse områdene og gi et variert aspekt av symptomer, som nakkesmerter, armsmerter, hodepine eller svimmelhet.

Årsaker
Akutte nakkesmerter kan oppstå uten noen tilsynelatende betydelig ytre årsak eller direkte skade. Ofte har man ligget feil, eller pådratt seg en feil bevegelse uten å ha vært klar over det. Anspenthet pga stress, konsentrasjon eller irritasjon kan være med å gjøre nakken anspent. Ugunstige arbeidsstillinger eller sovestillinger kan forårsake nakkeproblemer akutt eller over tid. Trekk kan også skape anspenthet i nakken og nakkelåsninger eller muskelkramper.

Når nakken låser seg eller stivner til er det viktig å komme til behandling tidlig, før det utvikler seg til et sammensatt smertebilde som inkluderer ryggsmerter, utstrålende smerter til skulder og arm, svimmelhet, hodepine, ansiktssmerter eller nedsatt konsentrasjon.

Kiropraktoren er spesialist i å diagnosere nakkeproblematikk og behandle dem. Internasjonale studier viser at behandling hos kiropraktor er en trygg og effektiv måte å bli kvitt smerter og andre symptomer på.

Store smerter med foroverbøyning av nakken SAMMEN MED feber kan indikere mulig hjernehinnebetennelse og man bør i slike tilfeller oppsøke lege snarest. Dette forekommer sjeldent.

Kiropraktisk behandling av nakkesmerter
Kiropraktoren søker å gjenopprette normal funksjon og bevegelse i nakkens bevegelsesapparat. Tverrfaglig samarbeid kan være nyttig og ved Sentrumklinikken bruker vi også andre behandlere, som fysioterapeut eller massør, for å oppnå best mulig resultat. Metoder som brukes inkluderer:

Spesifikk leddbehandling
– Tøyninger
– Muskulære teknikker
– Nevrologiske teknikker
– Stabiliserende trening
– Øvelser, råd og veiledning

Dette kan du selv gjøre
Kuldepakninger på området i nakken smerten ligger kan være veldig effektivt for å dempe betennelse og smerte. Veksling mellom bevegelse og avslapping kan være med å gjenopprette funksjonen i nakken og dempe smertene. Har ikke smertene avtatt innen to- tre dager anbefales det å oppsøke kiropraktor for undersøkelse og behandling. Om nakkesmertene gjør at det er umulig å gå på jobb kan kiropraktoren skrive ut sykemelding.