Hva er Knesmerter?
Knesmerter er et vanlig problem og behandling av knær gir ofte gode resultater.

Ofte plages mosjonister og idrettsutøvere, men også andre er plaget med smerter i og omkring kneet. Det er en vanlig oppfatning at knesmerter ofte skyldes en skadet menisk, men faktisk er det langt oftere et problem knyttet til musklene som omgir kneet som er årsaken til smertene i kneet. Menisken er ofte ikke årsaken. En grundig undersøkelse i forkant vil kunne fortelle hvor smertene kommer fra og hva som er best egnet behandling for dette problemet.

Det er blitt estimert at langt over halvparten av alle MR undersøkelser av knær er unødvendige og at en kort undersøkelse av knærne før MR undersøkeslen ville vist dette.

Vanlige årsaker til knesmerter
Kneproblemer kan ofte være så enkelt som et overstrukket muskelfeste eller et leddbånd. Andre ganger er det stram muskulatur i låret som fører til overbelastning over tid. Dette kan gi betennelse bak kneskålen og i muskelfestene rundt kneet. Dette er veldig vanlig og noe vi ser ofte når det oppstår smerter rundt kneleddet. Knesmerter kan også komme fra et ankel, hofte eller ryggproblem. Disse årsakene vil ikke kunne vises på et MR. Kun en grundig klinisk undersøkelse vil kunne avdekke dem og det er utarbeidet mange kliniske tester som kan brukes til å finne hvilket vev som mest sannsynlig er involvert og hva smertene skyldes.

Menisken
Menisken er en hard, geleaktig bit, en slags såle, inne i kneet som dekker nesten hele kneflaten horisontalt. I tillegg til å absorbere trykk når vi går er den tilstede for å gi bedre stabilitet til kneet og føre til en mer kontrollert bevegelse av kneet. Menisken kan, som alle andre strukturer i og rundt kneet, bli skadet og en skadet mensik kan gi smerter. Som resten av kroppen eldes den også og en eldre menisk vil ha flere småskader enn en yngre menisk. Men på samme måte som at ikke alle ryggprolapser gir smerter så gir heller ikke alle meniskskader smerter. Et bilde som viser en skadet menisk trenger ikke å være årsaken til smertene. Det er derfor viktig at det alltid blir gjort en skikkelig undersøkelse av kneet i forkant, og at bildene blir vurdert opp mot denne undersøkelsen. For bildene alene forteller ikke alltid sannheten.

Våre behandlere har lang erfaring med knær og kan finne ut hvor smertene kommer fra, og deretter behandle årasaken til plagene.