Hva er Bekkenløsning?
Bekkenløsning er ingen diagnose og bør derfor heller aldri gis som noen diagnose. Bekkenløsning er en naturlig prosess som skal skje med ALLE gravide. Det er heller ikke bekkenløsningen i seg selv som skaper smertene.

Bekkenløsning er prosessen hvor kroppen skiller ut hormoner som blant annet gjør ledd i bekkenet mer mobile. Det er en forberedelse til fødsel og er med på å gi fosteret mer plass etterhvert som det vokser. Alle gravide får bekkenløsning uavhengig om de får smerter eller ikke.

Samtidig opplever mange gravide økende smerter i bekken, korsrygg, lyske og av og til symfysen. Dette skyldes påkjenningene som kroppen går igjennom under svangerskapet, og selve smertene skyldes leddlåsninger og muskelknuter i og omkring bekkenet.

Derfor kan gravide med smerter i bekken, lyske, korsrygg eller symfyse behandles på samme måte som alle andre med smerter i disse områdene. Og ofte med godt resultat.

Om du har fått diagnosen bekkenløsning så fortvil ikke. Det er en naturlig del av graviditeten og noe alle skal ha. Smertene du kanskje opplever derimot skyldes vonde og stramme muskler og ledd i bekken og korsrygg og behandling av dette området gir ofte en god effekt på smertene. Behandling av gravide er på ingen måte farlig hverken for barnet eller mor.

Kiropraktoren kan hjelpe med graviditetsrelaterte bekkensmerter, både under og etter fødsel.

Mer om bekkenløsning og graviditetsrelaterte bekkensmerter.

Bekkenet består av tre bevegelige bekkenledd og et haleben. Sammen danner de en ring. Dette er grunnmuren for en bevegelig korsrygg. Bekkenet er i bruk og bevegelse hele tiden, ikke minst når man går, sitter eller snur seg i sengen.

I et svangerskap får bekken og rygg nye påkjenninger, i form av rask vektøkning på forsiden av kroppen og store hormonforandringer som påvirker kroppen på alle måter. Dette er normalt og en del av et svangerskap. Men disse påkjenningene påvirker muskler og ledd i korsrygg og bekken i stor grad og etterhvert vil muskler og ledd bli overbelastet og skadet. Dette fører til tilstramninger i muskulatur i og omkring korsrygg og bekken som fører til vanlige leddlåsninger. Det er disse leddlåsningene og muskelspenningene som gir selve smertene gravide kan oppleve. De hormonelle forandringene er en naturlig del av svangerskapet.